advies & nieuws
Tienjarige aansprakelijkheid = tienjarige bescherming?

Wanneer een aannemer of een architect in aansprakelijkheid worden aangesproken in het kader van hun tien jarige aansprakelijkheid, wordt vaak de aansprakelijkheid betwist omdat de gebreken waarvan de herstelling wordt gevraagd niet onmiddellijk de stevigheid van het gebouw aantasten en dit ook niet zullen doen binnen de termijn van tien jaar.

Een nuance dringt zich op.

Lees meer
Let op: een dading over een stedenbouwkundige overtreding is nietig!

Het komt wel meer voor dat partijen na de afsluiting van een vastgoedovereenkomst geconfronteerd worden met stedenbouwkundige overtredingen aan de woning.

Partijen lossen dit euvel dan ook meestal liever op middels een dading waarin de overtreding wordt gedoogd en er aan de schadelijdende partij een schadevergoeding wordt betaald.  

Lees meer
Het verbod op misbruik van economische afhankelijkheid in de praktijk.

Met de wet van 4 april 2019 zijn er drie sets nieuwe regels ingevoerd die de B2B relaties aan banken leggen. Eén hiervan is het verbod op misbruik van economische afhankelijkheid.

Lees meer
Is een opt-in van mijn online algemene voorwaarden noodzakelijk?

Waarom is het belangrijk dat ondernemers met webshops voorzien in een opt-in vak waarbij de klanten uitdrukkelijk bevestigen akkoord te gaan met hun algemene voorwaarden. Veel ondernemers zien hier geen grote fan van aangezien dit voor de consument weer een bijkomende handeling vergt. Consumenten zouden hierdoor kunnen afhaken.

Lees meer
Een frisse wind doorheen het eeuwenoude erfpachtrecht

Met de inwerkingtreding van het Nieuw Burgerlijk Wetboek was er een grondige wijziging van het goederenrecht op til en dus ook van het erfpachtrecht.

Voorheen werd de erfpacht geregeld door de 18 artikels van de wet van 10 januari 1824.  Het nieuwe erfpachtrecht is nu vormgegeven in titel 7 van Boek 3 en wordt beperkt tot 10 bepalingen.

Lees meer