Expertises

Arbeidsrecht

Blienberg Advocaten staat u als ondernemer bij voor pragmatisch advies inzake individueel arbeidsrecht.  Indien mogelijk geniet een bemiddelde oplossing onze voorkeur.

Het individueel arbeidsrecht regelt de verhouding tussen werkgever en werknemer. Een werknemer is iemand die zich er contractueel, d.w.z. door middel van een arbeidsovereenkomst, toe verbindt onder het gezag van de werkgever te werken in ruil voor een loon. Maar de verhouding is niet altijd zo duidelijk. Stel bijvoorbeeld dat u zeer tevreden bent van een freelancer waarmee u samen werkt. U besluit hem of haar meer in te huren totdat hij/zij enkel nog voor u werkt, fulltime, al dan niet tijdelijk. Riskeert uw freelancer dan niet van schijnzelfstandigheid beticht te worden? En wat kan u doen om dat te voorkomen?

In de voorbije Coronaperiode is er in vele bedrijven het telewerken (verplicht) ingevoerd. Dat is hals-over-kop gebeurd terwijl er weinig wettelijk kader voor handen was dat daarop betrekking heeft. Bij vele bedrijven dienen daardoor de arbeidscondities, verloning m.b.t. bonussen voor thuiswerk, arbeidsreglement e.d. aangepast te worden.

Wij kunnen u helpen bij het maken van de juiste afspraken, het opmaken van de juiste contracten,  en het zoeken van de juiste oplossingen bij conflicten. Hierbij dragen wij oplossingen via bemiddeling hoog in het vaandel.

Het Blienberg Team staat cliënten regelmatig bij in de volgende materies van het arbeidsrecht :

  • Arbeidsovereenkomsten : opstellen en amendering van arbeidsovereenkomsten en wijziging van de arbeidsrelatie, collectief ontslag, ontslag om dringende redenen, arbeidsreglementen, bedrijfswagen overeenkomsten, niet concurrentiebeding, privacy op het werk, wijziging van arbeidsvoorwaarden en functie, verworven rechten.
  • Contractuele werkrelaties zonder arbeidsovereenkomst : contractuele inschakeling als zelfstandige, managementovereenkomsten, handelsagentuur, uitzendarbeid, niet concurrentiebeding, outsourcing, schijnzelfstandigheid
  • Arbeidsongevallen : betwistingen inzake kwalificatie als arbeidsongeval , dossier inzake arbeidsongeschiktheid na een arbeidsongeval; behandeling van verzekeringsdossiers inzake letselschade en de financiële gevolgen door een ongeval 

Nieuws over dit topic:

Zijn mijn werknemers gevaccineerd? 

De procedure voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht en de re-integratieprocedure: los van elkaar

Hier vindt u onze contactgegevens. U kan steeds telefonisch contact opnemen of een mailtje sturen naar secretariaat@blienberg.com. U kan ook altijd uw vraag stellen via ASK2LEGAL.